Vellykka presisjonsstemne

I helga arrangerte vi d-stemne i presisjonskøyring. Det var i alt 9 påmeldte frå Volda, Ørsta, Eid, Haram, Sekken og Molde. Overdommar og banebyggar Janne Hetle losa oss gjennom ei kjekk helg med gode løysingar då det var litt tynt i rekkene til banemannskapet. Ho laga også nokre flotte og unike premiar til deltakarane på laurdag, fat med kreative og morosame teikningar av hestar som elskar presisjonskøyring.

Under lenkjen bilete kan du sjå fleire bilete frå stemnet. Trykk på lenkjen under for å lese meir om stemnet.

Presisjon for alle penga!

Det var en fargerik forsamling som møtte frem på Volda Rideklubb sin kjørebane lørdag for å forberede seg til to dager med fart, spenning og kjøremorro. Og at kjøring er en sport for alle, kunne man se ved første øyekast. På startstreken hadde vi et bredt sortiment av raser, farver og fasonger. Store hester, små ponnier og alt der i mellom gledet seg til å måle krefter i presisjonskjøring.

Presisjon er en sport som minner mye om sprangridning, der riv og tid avgjør hvem som får med seg den nasjonalfarvede rosetten hjem. Bommer og stativer blir erstattet av par med kjegler med en ball på toppen, og målet er at alle ballene skal forbli på toppen av kjeglen. Nivåene skilles av avstanden mellom kjeglene, banens vanskelighetsgrad og kravene til tempo i de forskjellige klassenivåene.

Lørdagens første klasse startet klokken 1600, etter at kuskene hadde fått en time til å gå banen. Først på programmet skulle det kjøres klasse LC med feilfri runde-bedømning. Alle kuskene hadde 25 cm på hver side av hjulet å gå på. Og alle de tre startende loset sine hester igjennom de 10 portene uten riv og innenfor tidskravet. Gratulasjoner til Beate Kristin Øyen-Trosdahl/Rokko fra Sekken hestesportsklubb, Synnøve Marie Nedrelid/Anastasia fra Haram og Omegn hestesportsklubb og Knut Ivar Pettersen/Ivo fra Molde hestesportsklubb.

To av disse fikk følge av fire ekvipasjer til når vi skulle avvikle neste klasse. LC med omkjøring etter klassen. Alle seks startende kjørte en feilfri grunnomgang, og en nervepirrende omkjøring sto for tur. Nå skulle det kjøres fort og feilfritt! Alle seks kjørte feilfritt, og knappe 5 sekunder skilte førsteplassen fra de tre som kom på delt 4.plass. Det var første startende Synnøve Marie Nedrelid/LT Antine som satte standarden med en forrykende runde på tida 1.02, og denne raske tida beholdt ledelsen klassen ut. Synnøve ble tett fulgt av Isabell Engjaberg Øye/Brautar fra Ørsta Køyre og rideklubb med tida 1.03. Rett utanfor plassering, denne gangen med ponnien Anastasia, hadde Synnøve god fart igjennom banen, og kom i mål til tredjeplass med tida 1.04. På delt 4. plass med tida 1.06 hadde vi beate Kristin Øyen.Trosdahl/Rokko, Ann Lajla Hegdal Brungot/Regina Brungot fra arrangørklubben Volda Rideklubb og nykommeren Benedicte Seim/Tangen`s Spretten fra Eid Ride og køyreklubb. Benedicte Og Spretten møtte til premieutdeling sammen med Synnøve/LT Antine og Isabell/Brautar for å motta sin debutantsløyfe og ble applaudert inn i kjøreverdenen etter to flotte runder.

Nå var det tid for klasse LB. Nå hadde kuskene bare 20 cm til gode på hver side av vognen. Portene ble flere, og banen lengre og mer krevende. Vi hadde 5 ekvipasjer til start, og to av de, Synnøve/LT Antine og Knut Ivar/Ivo matte se seg snytt for omkjøring etter å ha plukket ned en ball hver. Ann Lajla kusket sin egenoppdrettede fjordhoppe Regina Brungot inn til tredjeplass med o feil i omkjøringen og tida 1.29.07. Pontus Gundersen og den velmeriterte shetlandsponnien Tangen`s Spretten viste tydelig at han kjørte for seier i klassen, og etter at støvskyen hadde lagt seg, kunne vi konstatere en feilfri runde. Med tida 1.21.78 hadde han virkelig lagt press på siste startende i omkjøringen, Isabell med fjordingen Brautar. Ho tok utfordringen på alvor, og leverte en forrykende runde der alle ballene ble liggende på kjeglene. Marginene var på Pontus sin side, og Isabell måtte seg seg slått med fattige 75 hundredels sekund. Disse to fikk også følge på premieutdelingen. Knut Ivar Pettersen og frieseren Ivo fikk sin debutantsløyfe, og fikk sin velfortente applaus.

I stevnets to høyeste klasser, MB og VB var det kun Eivind Davik fra Haram og Omegn Hestesportsklubb og hans varmblodshest Amigo Waleur som stilte til start. Og han gav virkelig seg selv konkurranse i begge klasser. I MB har kusken 15 cm tilgode på hver side av vognen, og kravet til tempi skjerpes til hele 220 meter i minuttet. Til stor entusiasme blant publikum, trødde Eivind og Amigo gassen i bånn, og ble heiet hele veien rundt banen. Man hørte medfølende rop fra publikum to ganger igjennom banen i det det falt baller, men 6 feilpoeng og innenfor tidskravet kvalifiserer med rette til nasjonalfarvet sløyfe og jubel fra publikum.

Nå skulle Alle 18 portene måles inn ennå et knepp for Eivinds runde i VB. 10 cm er ikke mye å gå på når tidskravet blir øket til hele 250 metet i mminuttet. Vanskeligere er det ikke mulig å få det i presisjonskjøring, og det er på disse klassekravene sammelagtkonkurranser med dressur, maraton og presisjon blir avgjort i de store mesterskapene. Ikke rart at publikum plukket frem de kameraene de hadde tilgjengelig, for her skulle vi få se kjøring! Etter en nervepirrende rundre der man kunne høre kameraene klikke jevnt og trutt. Etter gjennomført runde kunne vi konstatere at den 7 år gamle Amigo sin debut på dette klassenivået var vel gjennomført med 3 riv og knappe 8 sekund over tidskravet.

Søndags morgen under byggingen av dagens bane, så det ut som vi kunne stri med typisk septembervær, men i det klokken nærmet seg ti og banebesiktigelse. I dag skulle det kjøres presisjon med innlagt maratonhinder. Mens presisjon er porter nummertert 1-20, er maratonhinder merket med bokstaver. I LC skulle bokstavene A,B og C kjøres rett vei og rett rekkefølge, og hinderet lå som nummer 8 av 10 porter. Hinderet besto av bildekk stablet på hinderstøtter, kunstferdig pyntet av Eivind Davik med flere som sprang til skogs med mer eller mindre velegnde reskaper på jakt etter bjørkekvister. I maratonhinder er det flere alternativer til kjøreveier, og det gjelder å planlegge veier som passer sin hest. Det er også krevende å kjøre maratonhinder siden det skjer i stor fart.

Isabell Øie hadde i dag med seg fjordhoppen Kamilla. Det denne unge hesten mangler i erfaring, tar den igjen i entusiasme og futt. Revansjelysten etter å ha blitt slått på målstreken i går, kusket Isabell Kamilla inn til 0 feil og tida 2.00.63. Hun holdt på å bli slått av en shetlandsponni denne dagen også, denne gangen ponnien Anastasia med Synnøve Nedrelid i tømmene. Etter en stor innsats av en liten ponni, ble det andreplass bare 36 hundredeler bak Isabell. Tredjeplassen ble kusket inn av Beate og Rokko. Med to baller i bakken kom de likevel i mål med et stort smil om munnen etter å ha kjørt sitt første maratonhinder. De fikk tilsamen 6 feilpoeng og hadde tida 2.13.65. Den fjerde i klassen, Knut Ivar og Ivo ble desverre eliminert for å ha glemt å passere C-porten i maratonhinderet. Det er fort gjort å glemme en port når det går litt fort i svingene.

I deste klasse, LB, skulle det kjøres 15 hinder, og maratonhinderet lå forsatt som nummer 8, der det skulle kjøres A,B,C og D. Førstemann til start var Knut Ivar og Ivo. Etter en uheldig runde i LC, tror jeg alle krysset armer og bein for en feilfri runde for denne ekvipasjen. Og Knut Ivar innfridde forventningene i det han loset sin sorte perle stødig igjennom banen og i mål uten riv eller tidsfeil, og en foreløpig ledelse som holdt hele klassen ut. Andreplassen gikk til Synnøve og LT Antine med 3 feilpoeng og tida 3.02.69, og Ann Lajla og Regina Brungot like bak, også med 3 feilpoeng og tida 3.08.22. En forsatt like smilende Beate kom på fjerdeplass, med 6 feilpoeng og tida 4.09.65. Beate og rokko var på nippet til å bli eliminert, i det de kjørte halvveis inn i feil port, men de oppdaget feilen i tide, holdt hodet kaldt og rygget ut igjen og kom seg på rett kjøl. De suste videre igjennom de tre siste portene, og kom igjennom siste port og mål i frisk galopp, og holdt seg innenfor tidskravet.

I MB og VB hadde Eivind og Amigo forsatt ingen å konkurrere med annet enn seg selv. Men det kan være alvorlig nok det. Eivind har kjørt mange maratonkonkurranser før, og er ikke kjent for å være noen sinke i maratonhinderene. Stemingen var på topp, og det var ikke fritt for at de som sto nærmest hinderet måtte spytte litt dobbeltvasket elvegrus, for her gikk det virkelig unna. En fyrrig Amigo gir publikum valuta når han sender en 225 kilo tung maratonvog med to voksne karer ombord i breisladd rundt dekkstablene, og kameraene klikker uavbrutt i det Eivind gir en oppvisning i sin favorittgren. Han forbedret også resultatene fra i går, med kun 3 feilpoeng i hver av klassene, og innenfor tidskravene.

Jeg vil takke alle startende, publikum, hestepassere og groomer og ikke minst arrangørgjengen i Volda Rideklubb for en fantastisk kjekk helg med flott kjøring, topp stemning og presisjonsmorro for alle penga.

Skrevet av Janne Hetle, banebygger og overdommer.

FLEIRE NYHENDE